Skaniai pavalgyti – vienas iš gyvenimo malonumų. O ypač, atostogų metu, kai norisi pamiršti darbus, įkyrėjusią rutiną ir tiesiog mėgautis viskuo: poilsiu, įspūdžiais, puikia kompanija ir, žinoma, patiekalais, kurie tarytum suteikia sparnus.
Vis dėlto, tikriausiai esate patyrę nusivylimą: svečioje šalyje išsirenkate restoraną, kuris iš pirmo žvilgsnio atrodo visai neblogas, tačiau galiausiai tenka susidurti su nusivylimų lavina: aptarnavimas ir maistas – tikrų tikriausia katastrofa. Gailitės visko: išleistų pinigų, nemaloniai praleisto laiko, o prastas skonis burnoje nesitraukia dar valandų valandas. Ką daryti, kad taip nebūtų? Kelionės metu, renkantis restoraną, svarbu atsižvelgti į kelis faktorius. Dalis jų – puikiai žinomi. Dalis, galbūt, nauji. Viską apibendrinome šiame straipsnyje.
Venkite ypač turistinių vietų
Tikriausiai šis punktas jums ne naujiena. Vis dėlto, jo neįtraukti į šį patarimų sąrašą tiesiog negalėjome – renkantis restoraną venkite ypač turistinių vietų: pagrindinių aikščių, didžiųjų senamiesčio gatvių ir pan. Kodėl? Tokiuose vietose įsikūrę restoranai dažniausiai žino – klientų srautas bus didelis nepriklausomai nuo to, kokia jų aptarnavimo ir maisto kokybė. Poreikio prisivilioti pastovius klientus tiesiog nėra. Tikslinė auditorija – turistai, kurie atvyksta ir išvyksta.
Todėl geriausiu atveju tokioje vietoje gausite vidutinį maistą, blogiausiu – nevalgomą. Žinoma, kartais pasitaiko išimčių, todėl kategoriškai teigti, jog visi restoranai, esantys turistinėse vietose, blogi – negalime. Tačiau patirtis liudija – tai ypač dažna tendencija. Todėl nepatingėkite nusukti į kiek nuošalesnę gatvelę – didesnė tikimybė, jog ten atrasite kur kas geresnį restoraną. O ir kainos, greičiausiai, bus kiek mažesnės nei pagrindinėse turistų lankomose vietose.
Nepatingėkite perversti restoranų gidus
Dar vienas, itin svarbu punktas, – aklai nepasikliaukite internete randamais komentarais apie restoraną. Žinoma, tam tikrą įspūdį galite susidaryti – jeigu maitinimo įstaiga surenka vos 1 žvaigždutę iš 5, didelė tikimybė, jog ji išties prasta. Vis dėlto, kartais labai aukštus įvertinimus turintys restoranai jais didžiuojasi nepelnytai. Juk ne visi turistai – gurmanai. Tai, kad maistas pasirodė jiems skanus, dar nereiškia, jog jis tikrai aukštos kokybės.
Ką tokiu atveju daryti? Patariame nepatingėti ir pasiskaityti restoranų gidus – šiuos katalogus sudaro profesionalai, kurie restoranus tikrino tikrai ne vieną kartą. Todėl didesnė tikimybė, jog atrasite „perliukus“.
Žinoma, garsiausias restoranų gidas – „Michelin“. Tačiau turėkite omenyje, jog kiekvienoje šalyje galite atrasti ir jų vietinių gidų, pavyzdžiui, Italijoje itin populiarus „Gambero Rosso“ gidas, Airijoje „Bridgestone“ ir pan. Beje, ne visi restoranų gidai orientuojasi tik į aukšto lygio, fine dining, restoranus. Galite atrasti ir įvairiausių barų, užkandinių, picerijų, kepyklėlių gidų. Užsukite į vietinį turizmo centrą ir išsiaiškinkite, kokie gastronominiai gidai yra svarbūs jūsų lankomoje šalyje.
Klauskite vietinių
Nuomojatės privačius apartamentus iš itin malonaus savininko? O gal smagiai paplepėjote su muziejaus gidu? Viešbučio registratūroje dirbančiu žmogumi? Jei taip, nepabijokite jų paklausti restoranų rekomendacijų. Žinoma, garanto, jog žmogus jums pasiūlys kažką išskirtinio – nėra. Tačiau reikia pripažinti, jog vietiniai dažniausiai žino neblogų vietelių, kurias turistui pačiam atrasti ne taip paprasta.
Neturėjote galimybės pabendrauti su vietiniu? Nieko tokio – atėję į restoraną permeskite akimis: daug jame vietinių žmonių ar ne. Jeigu daug, tikriausiai šansą šiai maitinimo įstaigai verta suteikti.
Pasiskaitykite meniu, peržiūrėkite kainas
Prieš prisėsdami restorane, nebijokite pavartyti meniu. Dažnai jis būna padėtas prie įėjimo. Kodėl tai svarbu? Pirmiausia, matysite kainas – galėsite įsivertinti, tinkamos jos jums ar ne. Antras, ne ką mažesnis faktorius, sužinosite, kokios maisto restorane galite tikėtis. Kokios šalies tai virtuvė, kas siūloma nevalgantiems mėsos, pieno produktų, netoleruojantiems tam tikrų ingredientų, ar yra atskiras valgiaraštis vaikams ir pan.
Beje, įsiminkite paprastą tiesą: kuo platesnis meniu, tuo didesnė rizika. Geriau trumpas ir aiškus valgiaraštis – tai garantuoja, jog šefas skiria dėmesį kiekvienam patiekalui, jo kokybei, ingredientų šviežumui.
Atlikite namų darbus prieš kelionę
Ne paslaptis – kartais geruose restoranuose vietas reikia rezervuoti gerokai iš anksto. Jeigu savo atostogų metu labai norite nueiti į garsų, gero šefo restoraną, kuris puikiai įvertintas kritikų, nepatingėkite pasidaryti namų darbus – pasiskambinti (ar parašyti el. laišką) ir užsirezervuoti staliuką pasirinktam laikui. Tokiu būdu galėsite jaustis ramūs – tikrai gausite vietą.
Užsirašykite į gastronominę ekskursiją
Gastronominės kelionės – vis labiau populiarėjantis turizmo žanras. Jeigu savo atostogų metu norite pažinti tos šalies kulinariją, galite užsirašyti į specialias, gastronomines ekskursijas. Jų metu, grupelė žmonių, kartu tu patyrusiu gidu, keliauja po pasirinkto žanro vieteles (pavyzdžiui, šokoladines, kepyklėles, žuvies restoranus, maisto turgus ir pan.) ir ragauja ragauja ragauja...
Kokia tokių ekskursijų nauda? Jums nereikės sukti galvos kur nueiti – tuo pasirūpins turo organizatoriai.
Antras privalumas – įprastai ekskursijų grupelėms jau būna rezervuoti staliukai, todėl nereikės rūpintis rasite vietą ar ne. Žinoma, gali būti ir taip, jog dalis restoranų – sudarę komercinius santykius su ekskursijos organizatoriais, todėl šimtu procentu garantuoti, jog visos vietelės tikrai vertos dėmesio – negalima. Tačiau išbandyti visai smagu. Tuo labiau, jog ne tik ragausite, tačiau ir išgirsite nemažai informacijos.